۱۳۸۹ تیر ۳۰, چهارشنبه

معاون حفظ و احیاء میراث فرهنگی:بازار میراثی ماندگار برای اراک است


معاون حفظ و احیاء میراث فرهنگی استان مرکزی گفت: بازار، میراثی ماندگار برای اراک است از اینرو مرمت سردر و ورودی این بنا در سال‌جاری در دستور کار میراث فرهنگی قرار دارد.

گرچه غبار زمان بر سیمای بازار اراک سنگینی می‌کند و دیر زمانی است که صدای ضرب آهنگ چکش صنعت‌گران در دهلیزهای این بنا به گوش نمی‌رسد، اما این بنای قدیمی هنوز هم فارغ از غوغای روزمره زندگی صنعتی، گفتنی‌ها و دیدنی‌های فراوان دارد.

بازار اراک ۲۰۰ سال پیش همزمان با شکل‌گیری سلطان‌آباد از سوی یوسف‌خان گرجی در دوران فتح‌علی شاه قاجار، بنا نهاده شد.

این بنا در مرکز بافت شطرنجی و قدیمی اراک قرار دارد و از سوی دو ورودی شمالی و جنوبی و هشت گذر شرقی و غربی به محیط پیرامون متصل شده است.

طول بازوی شمال به جنوب بازار اراک ۷۲۰ متر و بازوی شرق به غرب آن ۲۰۰ متر و مساحت این مجموعه بزرگ تاریخی به حدود ۱۴ هکتار می‌رسد.

مصالح مورد استفاده در ساخت بازار اراک را سنگ، آجر و چوب با استفاده از ملات گچ، خاک، آهک و نیز صفحاتی که از ورق‌های منجمد شده سرب و مس به هم متصل شده‌اند، تشکیل می‌دهند.

معماری بازار اراک برگرفته از سبک معماری دوره قاجاریه و دارای طاق‌های گنبدی شکل آجرنماست که به صورت ضربدری ساخته شده است.

حال نمای بازار بعد از گذشت این همه سال نیاز به تعمیر و مرمت دارد از اینرو محسن علمدار در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، با اشاره به مرمت ورودی بازار اظهار کرد: مقدمات بازسازی ورودی و سردر بازار اراک فراهم شده است.

وی با اشاره به قابل توجه بودن مسایل بازار برای کسبه تصریح کرد: از آنجا که در طول سنوات گذشته، کسبه خود به عنوان میراث بان، مراقب حفظ و نگه داری از بازار بوده‌اند از اینرو در خصوص طرح جامع بازسازی سردر تخریب شده بازار تاریخی اراک نشستی با کسبه برگزار شده است .

علمدار مرمت ورودی بازار اراک را یکی از برنامه‌های مهم میراث فرهنگی در سال‌جاری دانست و تصریح کرد: ورودی این مجموعه تاریخی با ارزش شامل دو تاقچه و سکوهای زیبا با سردری بوده که بر روی آن عبارت "نمود یوسف ثانی بنای مصر جدید" حک شده بود که به حروف ابجد سال تاسیس این مجموعه یعنی 1228هجری قمری است.


وی با بیان اینکه در نشست با کسبه، نحوه و نوع مشارکت آن‌ها با میراث فرهنگی کاملا مشخص شده است، گفت: بازار میراثی ماندگار و با ارزش از گذشته برای حال است از اینرو میراث فرهنگی از هر تلاشی به منظور حفظ و نگه‌داری این بنا استفاده خواهد کرد.

معاون حفظ و احیاء میراث فرهنگی استان مرکزی در پایان تصریح کرد: درنشست با کسبه بازار اراک میزان و نحوه مشارکت آنان در امور مرمتی و احیای بازار اراک مشخص شده است.

هیچ نظری موجود نیست: