هفته نامه «عطر یاس» - گروه جامعه، مريم عرفانيان: طرح 55 متري يكي از قديمي ترين پروژه هاي عمراني شهر اراك است كه قرار بود سال ها پيش اجرايي شود. ولي عملا به جز تاثير بر ركود قيمت مسكن و نارضايتي ساكنان در مناطق اجرايي اين طرح تاثير ديگري در سطح شهر اراك نداشته است.
بسياري از مديران شهري سخن از جذب سرمايه گذار جهت اجراي اين طرح به ميان مي آوردند. اما فاز سوم پروژه قديمي 55 متري هيچگاه به مرحله اجرايي نرسيده است كه بخواهد شاهد حضور سرمايه گذاران شهري باشد. به هر حال پروژه تكراري اما اجرايي نشده 55 متري همچنان در اذهان عمومي به عنوان علامت سوالي باقي مانده است. به راستي آيا اين طرح اجرا مي شود؟ وبا وجود ساخت و سازهاي شهري چقدر مي تواند در ترافيك خيابان هاي تنگ اراك همچون سال هاي تولدش موثر باشد!!!
برخی مطالب شماره جدید هفته نامه عطر یاس:
- كسانی كه شعارهای دولت را باور كرده اند امروز با مشكلات زيادی مواجه شده اند
- شورای اداری شهرستان اراك را در روستاها تشكيل می دهيم
- غبار سياه بر فراز اراك شهر بی دفاع
اجراي اين پروژه اكنون به جايي رسيده است كه برخي اعضاي شوراي شهر مدعي شدند اجراي آن د يگر امكان پذير نيست و حالا اين پروژه به جنجالي بين صاحب نظرات حوزه شهري تبديل شده است.
مردم همچنان بلاتكليفند
رئيس كميسيون حقوقي شوراي اسلامي شهر اراك گفت: طبق قولي كه استاندار مركزي به اعضاي شوراي اسلامي شهر اراك داده اند قرار شده طرح 55 متري را در دستور كار سفر سوم رئيس دولت قرار دهند.
«سيد علي قائم مقامي» افزود: اگر اعتبارات ملي جهت انجام اين طرح محقق نشود، شهرداري پولي جهت انجام آن ندارد. مجوز فروش 45 ميلياردي اوراق مشاركتي هم كه شهرداري موفق به اخذ آن شده، حتي نمي تواند نيمي از فاز سوم اين طرح را اجرايي كند.
وي تصريح كرد: مدت زمان اجراي طرح 55 متري منقضي شده چرا كه تا پايان سال 88 فرصت انجام آن بوده است و اما مردم همچنان بلاتكليفند. قائم مقامي گفت: براي اجراي طرح 55 متري سرمايه گذاران مختلفي آورده شده و حتي پيش نويس طرح را نيز نوشته اند اما اعلام كردند كه اين طرح براي آنها بازده اقتصادي ندارد.
وي اظهار داشت: فقط اجراي معبر 55 متري حدود 600 ميليارد تومان اعتبار نياز دارد و براي مابقي طرح، نياز به تخصيص 1200 ميليارد تومان اعتبار است.
رئيس كميسيون حقوقي شوراي اسلامي شهر اراك افزود: چندين بار از استاندار مركزي خواهش كرديم كه يا اعتبار لازم را جهت اجراي طرح 55 متري پرداخت كنند و يا اين طرح را بردارند، تا مردم آن منطقه بتوانند ساخت و ساز خود را داشته باشند.
قائم مقامي گفت: تسهيل در عبور و مرور، باز كردن قفل ترافيكي مركز شهر و ايجاد رينگ مطلوب ترافيكي از مزاياي اجراي اين طرح است.
من هيچ پيش بيني نمي كنم
وي در ادامه گفت: اين طرح از شهريور ماه سال 83 مورد تصويب قرا رگرفت كه فاز يك آن به صورت كامل اجرا و شهرداري موفق شد براي اجراي فاز دوم حدود 90 پلاك را تملك كند.
قائم مقامي با اشاره به زمان پيش بيني شده براي اجراي اين طرح گفت: با وضعيت موجود، من هيچ پيش بيني نمي كنم اگر رئيس دولت در سفر سوم خود پول كلاني جهت اجراي آن به شهرداري بدهد اين طرح قابل اجرا خواهد بود در غير اين صورت مردم همچنان بلاتكليف خواهند ماند.
نظر اكثريت اعضاي شورا اين است كه اين پروژه هر چه سريعتر اجرايي شود
رئيس كميسيون خدمات شهري شوراي اسلامي شهر اراك نيز در اين باره گفت: طي آخرين مذاكرات با شهردار اراك در مورد پروژه 55 متري، ايشان از ورود گروه سرمايه گذاران جديد خبر داده كه طي جلسه اي كه با وي داشتند به توافقات پايداري دست يافته اند و قرار است اين گروه به شورا دعوت شوند و در خصوص چگونگي قرارداد با آنها صحبت شود.
«فريبا آباقري» در ادامه گفت: نظر اكثريت اعضاي شورا اين است تا اين پروژه هر چه سريعتر آغاز و اجرايي شود و از شهردار مي خواهيم كه هر چه سريعتر برنامه هاي لازم را در خصوص اجراي اين طرح اتخاذ كنند.
وي افزود: پيشنهاد مي كنم شهرداري براي مشاركت بيشتر مردم در اجراي اين طرح، باقي مانده املاكي را كه در حريم طرح واقع است طي توافقي به صاحبان خودشان بفروشند.
آباقري اظهار داشت: در طرح اصلي شهرداري هم املاك واقع در حريم و هم املاك واقع در معبر را تملك مي كنند. وقتي قرار است مالكي پس از سال ها، ملكش بر معبر 55 متري واقع شود انتظار دارد از اين راه ا رزش افزوده نصيب او و ملكش ارزشمند شود، نه اينكه ملكش را از دست بدهد.
اميدي براي جذب سرمايه گذار نيست
وي تصريح كرد: بايد تدبيري انديشيد تا مالكيني كه املاكشان در اين پروژه واقع هستند احساس رضايت كنند نه اينكه نارضايتي آنها بيشتر شود.
آباقري گفت: اگر شهرداري حريم را به خود مالكان طرح بدهد آنها احساس مي كنند نفع حاصل از اجراي اين پروژه به خودشان مي رسد و قطعا همكاري خواهند كرد.
رئيس كميسيون خدمات شهري شوراي شهر اراك افزود: جذب سرمايه گذار گرچه راه ديگري براي انجام آن است اما با توجه به اينكه جذب سرمايه گذار در اراك با چالش روبروست و متاسفانه شهرداري و شورا نتوانسته اند تا به حال در اين زمينه فعاليت پررنگ و پيوسته اي داشته باشند از اين رو اميدي براي جذب سرمايه گذار نيست.
آباقري گفت: با توجه به وضعيت فعلي از جمله ركود ساخت و ساز، وضعيت موجود در شورا و شهرداري، رويكرد مديران عالي و سياسي شهر و عدم وجود سياست تشويقي از سوي دولت براي سرمايه گذاران عملا فرآيند جذب سرمايه گذار در اراك با چالش هاي بسياري روبروست.
با توجه به عدم اجرايي شدن طرح كاهش آلودگي هوا نمي توان اميدي براي تحقق
كمك دولت به اين طرح داشت
وي در ادامه خاطرنشان ساخت: فرماندار پيشنهاد داد تخصيص اعتبار اين طرح در سفر سوم رئيس دولت لحاظ شود اما با توجه به عدم اجرايي شدن طرح كاهش آلودگي هوا نمي توان چندان اميدي براي تحقق كمك دولت به اين طرح داشت.
جاي چانه زني براي عدم اجراي اين طرح نيست
احمدي عضو شوراي اسلامي شهر اراك نيز اظهار داشت: طرح 55 متري طرحي قانوني است و مطالعاتش كارشناسي شده مي باشد و بايستي اين طرح اجرا شود.
وي گفت: جاي چانه زني براي عدم اجراي اين طرح نيست و همه بايستي با كمك و همكاري خود در اجراي اين طرح ياري رسان باشند. احمدي تصريح كرد: تا زماني كه طرح 55 متري اجرايي نشود بحران ترافيك و وضع موجود از آنچه امروز است، بدتر خواهد شد. وي افزود: در سفرسوم هيات دولت بايستي اعتبار طرح جامع كاهش آلودگي هوا كه طرح 55 متري نيز در آن گنجانده شده اخذ شود.
اين عضو شورا گفت: اگر اين طرح قابل اجرا نبود پس نمي با يست تصويب مي شد.
وي افزود: اصرار ما بر اجراي طرح 55 متري است و كساني كه در اين زمينه مقصرند و كوتاهي كرده اند را در آينده به مردم معرفي خواهيم كرد.
اجراي پروژه 55 متري را به صلاح مردم اراك نمي بينم
رئيس كميسيون فني و عمران شوراي اسلامي شهر اراك نيز اظهار داشت: اجراي پروژه 55 متري موسوم به بزرگراه اميركبير در شهر اراك را به صرفه و به صلاح مردم اراك نمي بينيم.
املاك واقع در پروژه 55 متري توسط افرادي كه به دنبال ثروت اندوزي هستند، خريداري مي شوند
رضا يوسفي تبار گفت: سرگردان گذاشتن مردم كار درستي نيست. متاسفانه املاك واقع در پروژه 55 متري توسط افرادي كه به دنبال ثروت اندوزي هستند خريداري مي شوند و باعث سودجويي شده است.
مسئولان مردم را سرگردان نگه ندارند
وي تصريح كرد: من صددرصد با اجري اين طرح مخالفم و مسئولان بايد تعيين تكليف كنند و اگر پول دارند زمين ها را تملك و پروژه را اجرا و اگر ندارند مردم را سرگردان نگه ندارند.
وي درادامه گفت: طبق آخرين فن آوري ها، جراحي بافت مركز شهر منسوخ شده است. بهتر است به جاي اجراي طرح 55 متري از احداث منوريل، مترو و تونل استفاده شود كه با هزينه كمتري در تسهيل عبور و مرور و روان سازي ترافيك بسيار موثر خواهد بود. از سوي ديگر براي اجراي تونل، تملك زمين نياز نيست.
براي اجراي اين طرح به مشاركت مردم نياز است
يوسفي تبار تصريح كرد: خيابان كشي هزينه هاي سنگيني دارد و براي اجراي اين پروژه به مشاركت مردم نياز است و اگر بستر همراهي مردم فراهم شود اين پروژه قابل اجرا خواهد بود.
وي در ادامه گفت: اجراي اين پروژه نياز به بودجه هاي ملي و منطقه اي دارد. من با اجراي اين پروژه از كف خيابان مخالفم و موافق انجام آن از طريق مترو و تونل و منوريل هستم.
مدت زماني كه قانونگذار براي اجراي اين طرح لحاظ كرده تمام شده است
يوسفي تبار گفت: مدت زماني كه قانونگذار براي اجراي اين طرح لحاظ كرده تمام شده و مردم همچنان سرگردان اند. من مطمئن هستم انجام اين پروژه نشدني است. بايد براي اجراي اين طرح از نظرات و عقلانيت افراد صاحب نظر استفاده شود.
اكثر افراد در اين استان صلاح اجراي اين طرح را نمي بينند
وي گفت: اكثر افراد در اين استان صلاح اجراي اين طرح را نمي بينند.
وي اظهار داشت: اجراي پروژه 55 متري به 800 ميليارد تومان اعتبار نياز دارد كه تامين آن نشدني است در حالي كه با 120 ميليارد تومان مي توان عمليات تونل را اجرايي كرد.
رئيس كميسيون فني و عمران شوراي اسلامي شهر اراك گفت: پروژه 55 متري سياسي شده و اميدواريم با تدبير و عقلانيت، صلاح مردم در نظر گرفته شود.
آيا شهرداري توانايي تملك زمين هاي موجود در اين طرح را دارد؟
وي افزود: مردم مي گويند اگر ملكمان در طرح است خريداري كنيد ولي آيا شهرداري كه براي خرج روزانه خود مشكل دارد مي تواند تملك را انجام دهد؟
وي گفت: لزومي ندارد مركز شهر را شلوغ تر كنيم، بهتر است در حاشيه شهر مراكز تجاري ايجاد شود و مردم به سمت آنجا هدايت شوند.
شهرداري موفق شده در كريدور اين طرح، تملكات مختلفي را انجام دهد
شهردار اراك نيز اظهار داشت: در سنوات گذشته با توجه به تراكم و ترافيك مركز شهر، ضرورت اجراي طرح 55 متري احساس شده و با پيشنهاد شهرداري و تصويب شوراي اسلامي شهر و كميسيون ماده 5 اجراي اين پروژه در دستور كار شهرداري قرار گرفته است. سيد مرتضي ميري گفت: فاز سوم و دوم طرح 55 متري (بزرگراه اميركبير) به طول 2450 متر از ميدان جهاد آغاز و تا پل فرنگي ادامه دارد و مسيرهايي چون ميدان وليعصر، خيابان 12 متري، خيابان شهيد رجايي، خيابان جنت، كوچه شكرايي، ميدان هفت تير به سمت خيابان چمران و در نهايت پل فرنگي را در خود جاي داده است.
وي افزود: از سال 83 عمليات فاز دوم اين طرح آغاز و در سال 87 با سرعت بيشتري پيگيري و در نيمه دوم سال 88 به بهره برداري رسيد.
ميري گفت: فاز سوم اين پروژه 1690 متر مي باشد كه از ميدان وليعصر تا پل فرنگي را شامل مي شود.
وي تصريح كرد: شهرداري در اين سال ها موفق شده در كريدور اين طرح، تملكات مختلفي را انجام دهد.
اجراي طرح 55 متري به 800 ميليارد تومان اعتبار نياز دارد
شهردار اراك گفت: با برآورد بخش خصوصي، كل مسير كريدور 55 متري به همراه حريم هاي اطراف به حدود 800 ميليارد تومان اعتبار نياز دارد و از طريق جذب سرمايه گذار و بخش خصوصي و فروش اوراق مشاركت مي توان اين اقدام را انجام داد.
وي در ادامه گفت: با توجه به عرض 58 متري خيابان كه در طرح 55 متري ديده شده قطعا مي توان با تقاطع هايي كه در 6 نقطه استراتژيك و مهم شهر قرار دارد به تخليه ترافك از هسته مركزي كمك كرد.
يكي از راه هاي كاهش آلودگي هوا، اجراي بزرگراه اميركبير اراك است
ميري افزود: يكي از راه هاي كاهش آلودگي و روان سازي و تخليه ترافيك، اجراي بزرگراه اميركبير اراك است.
وي در ادامه افزود: خيابان 55 متري پروژه سنگيني است و تمهيداتي در اين مورد در نظر گرفته شده و معوض هايي به پيمانكاران داده شده و بخشي از اقدامات اجرايي آن در حال انجام است.
شهردار اراك تصريح كرد: در فاصله زماني كه به شهرداري مركز آمده ام با دو سرمايه گذار صحبت كرده و اعلام آمادگي كرده اند. در هر صورت بايد پذيرفت اجراي اين پروژه مهم در هسته مركزي و در بافت خاص و اصيل اراك، كار سنگيني است كه لازم است همه مجموعه ها و مقامات دست به دست هم دهند و در سفر سوم رئيس دولت براي اجراي اين پروژه اعتبارات لازم را كسب نمايند.
اگر اين پروژه انجام نشود، اجراي تقاطع غيرهمسطح جهاد عملا كارآيي چنداني نخواهد داشت
ميري در ادامه گفت: اگر اين پروژه انجام نشود مي توان اين ادعا را داشت كه اجراي تقاطع غيرهمسطح جهاد عملا كارآيي چنداني نخواهد داشت. به طوري كه در مراسم افتتاح پروژه جهاد نيز اعلام كردم كه اين فاز اول پروژه 55 متري مي باشد كه اجرا شده است.
وي خاطرنشان ساخت: عملكرد واقعي تقاطع غيرهمسطح جهاد پس از اجراي تقاطع وليعصر و تقاطع غيرهمسطح سرداران، نمايان مي شود.
شهردار اراك گفت: جهت انجام و اتمام اين پروژه سنگين، نمي توان زمان معيني مشخص كرد. مردم و مسئولان بايد در اين زمينه همكاري كنند و مردم اين مناطق نيز بايد مشاركت لازم را داشته باشند و قطعا مي توان گفت در اين صورت اين پروژه با مدت زمان كمتري انجام خواهد شد.
دليلي براي عدم اجراي پروژه 55 متري اراك وجود ندارد
استاندار مركزي نيز در اين باره اظهار داشت: دليلي براي عدم اجراي پروژه 55 متري اراك وجود ندارد.
علي اكبر شعباني فرد افزود: بخشي از زمين هاي موجود در اين طرح تملك شده، اما آنچه مسلم است اينكه تامين اعتبارات لازم جهت اجراي آن از توان شهرداري خارج است كه بايد دولت در اين زمينه كمك كند.
وي تصريح كرد: طرح 55 متري از كمربندي شمالي تا ميدان وليعصر دو فاز تلقي مي شود كه فاز اول آن ظرف 10 روز آينده به اتمام رسيده و فاز دوم نيز كه قبلا افتتاح شده است.
شعباني فرد خاطرنشان ساخت: همچنين فاز سوم طرح كه از ميدان وليعصر به سمت منطقه فوتبال ادامه دارد، به اعتباري معادل 240 ميليارد تومان نياز دارد.
استاندار مركزي افزود: براي اجراي فاز سوم با سه گروه سرمايه گذار مذاكره داشته ايم و شوراي شهر نيز به جد پيگير اين موضوع است اميدواريم به توافقات ممكن برسيم و مصوباتي نيز جهت كمك به اجراي اين طرح اخذ شود تا هر چه زودتر عمليات اجرايي آن به پايان رسد.
***
به راستي زمان اجراي اين طرح را بايد از چه كسي پرسيد؟ آيا شوراي سوم نيز مانند شوراي دور دوم اجراي آن را به اخلافش مي سپارد يا خود، گام اول اجراي آن را برمي دارد؟ طرحي كه براي اجراي آن اوراق مشاركت پيش بيني شده است بايد ديد با مشاركت مردم سرنوشتي نيك پيدا مي كند يا فرجامي ديگر در انتظار اوست!!!
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر