۱۳۸۹ دی ۱۲, یکشنبه

ترافیک اراک همانند سایر شهرهای بزرگ شرایط مناسبی ندارد


عکس از امید جعفر نژاد
نائب رییس شورای شهر اراک گفت: آنچه مسلم است وضعیت ترافیک شهر اراک همانند سایر شهرهای بزرگ کشور از شرایط مناسبی برخوردار نیست.

منوچهر کاظمی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه مرکزی، با بیان این مطلب افزود: عواملی همچون عدم تعریض مناسب شهری، افزایش روزانه اتومبیل، بیکاری و روی آوردن به مسافرکشی، استفاده از ماشین‌های شخصی و تک نفره در سطح شهر، نبود قطار شهری و مترو سبب می‌شود تا در آینده نه چندان دور شاهد قفل شدن شهر اراک باشیم.

وی تاکید کرد: شاید مهمترین مشکل شهر اراک بعد از معضل آلودگی هوا را بتوان معضل ترافیک معرفی کرد که ساعت‌های بسیار زیادی از وقت شهروندان را می‌گیرد.

این مقام مسوول در خصوص تلاش‌های شورای شهر اراک در زمینه برنامه ‌ریزی جهت مقابله با این معضل بیان کرد: از ۶ سال قبل تا کنون مشکل ترافیک در شورای اسلامی شهر اراک مطرح شده است و با هزینه ۵۰۰ میلیون تومان این طرح بر روی میزها خاک می‌خورد و متاسفانه قابل اجرا در شهر اراک نیست.

کاظمی با بیان اینکه شهر اراک متعلق به همه شهروندان آن است و باید همه برای حل مشکلات آن از جمله ترافیک شهر کمک کنند، گفت: حل مشکل ترافیک نیاز به برنامه‌ ریزی بلند مدت و فرهنگ‌سازی دارد و مسوولان دستگاه‌ها باید آن را جدی بگیرند.

وی با اشاره به لزوم ساماندهی شبکه حمل و نقل شهری بیان کرد: باید با مدیریت تقاضای سفر هم تعداد سفرها را کاهش داد و همزمان سفرها را توزیع متعادل کرد تا بتوان شبکه حمل و نقل شهری را سامان بخشید.

نائب رییس شورای شهر اراک در پایان تصریح کرد: حل معضل ترافیک فقط برعهده یک دستگاه و یک ارگان نیست بلکه سازمان‌ها وارگان‌ها ومردم همه باید در کنار هم در حل این مشکل کمک کنند در غیر این‌صورت در آینده نزدیک شاهد قفل شدن شهر با توجه به رشد فزاینده تولید خودرو در کشور خواهیم بود.


پانوشت : اگر کمی به صحبتهای این عضو محترم شورا و دیگر مسئولان اراکی توجه کنیم متوجه می شویم که آنها همیشه از کلمه «باید» استفاده می کنند و هیچگاه خود را خطاب قرار نمی دهند بلکه همیشه از حالت کلی و جمع استفاده می کنند. برای نمونه در همین گزارش می خوانیم که جناب کاظمی می گوید «همه ... باید برای حل مشکلات آن از جمله ترافیک شهر کمک کنند» و یا «باید با مدیریت تقاضای سفر هم تعداد سفرها را کاهش داد». ضمنا آنها هیچگاه توضیح نمی دهند که مثلا برای «مدیریت تقاضای سفر» چه راهکارهایی وجود دارد و یا اصلا در این باره فکری شده یا ایشان فقط عبارت «مدیریت تقاضای سفر» را در جایی شنیده اند!!!.

هیچ نظری موجود نیست: