۱۳۸۹ خرداد ۲۹, شنبه

آمایش صنعتی اراک؛طرحی مانده در میانه راه


مهر: طرح آمایش صنعتی مهمترین طرح دولت برای استقرار، نوسازی و تکمیل واحدهای نیمه تمام صنعتی در کشور است که در استان مرکزی به عنوان یکی از قطبهای مهم صنعت کشور پس از دو سال در میانه راه قرار دارد.
 
به گزارش مهر ، طرح آمایش صنعتی طرحی بود که حداقل در استان مرکزی به عنوان استان مهم صنعتی کشور مورد اقبال قرار گرفت غافل از اینکه این طرح نیز مانند سایر طرحهای سرمایه گذاری در پیچ و خم های ادارات وا می دهد و بازده آن در زمان دور و دراز مشخص می شود ...

الزام اجرای طرح آمایش صنعتی برای توسعه صنعتی کشور زمانی بیشتر می شود که کشورهای در حال پیشرفته افقهای روشنی را فتح کردند و ایران تا سال 1404 باید به این افق برسد.

طرح آمایش صنعت و معدن وزارت صنایع و معادن با مبنای سند چشم‌ انداز 20 ساله مبنی بر توسعه همه جانبه کشور به ویژه توسعه اقتصادی و برقراری تعادل و توازن منطقه‌ای در سرمایه گذاری های جدید، تقویت سهم صنایع با فناوری‌های پیشرفته و دارای ارزش افزوده بالا، بهبود نرخ بهره وری و کاهش نرخ سود بیکاری و تورم در کشور، تدوین و مقرر شد طی دوره سه ساله از سال 1387 تا سال 1390 اجرا شود.

تامین کننده بودجه طرح آمایش صنعتی بانک صنعت و معدن هست و قرار است در چهار محور، اجرای طرح‌های جدید، اتمام طرح‌های نیمه تمام، نوسازی و بازسازی و تامین سرمایه در گردش، طرح آمایش اجرا شود.

تاکنون 50 درصد بودجه طرح تامین شده است

با وجود تاکیدات دستوری دولت برای سرعت بخشیدن به اجرای این طرح، طرح آمایش صنعتی همچنان در میانه راه است و به گفته مدیرعامل بانک صنعت و معدن با بیان اینکه این بانک به نیمی از اهداف طرح آمایش صنعتی دست یافته، گفت: بیش از 50 درصد طرحهای صنعتی مربوط به این طرح نهایی و تامین مالی شده و یا در حال انعقاد قرارداد و پرداخت منابع است.

به  گفته محمدرضا پیشرو تاکنون 90 هزار میلیارد ریال تسهیلات مالی برای اجرای طرح آمایش به صورت ارزی و ریالی در استان ها هزینه شده است با این حال صنعتگران استان مرکزی دچار مشگلات جدی بری دریافت این تسهیلات هستند.

طرحها در انتظار بودجه و روایت آمار

در حالیکه رئیس سازمان صنایع و معادن استان مرکزی از تصویب 118 طرح با اعتبار یک هزار و 292 میلیارد ریال تنها در یک بخش، سرمایه در گردش خبر می دهد رئیس بانک صنعت و معدن از اختصاص 760 میلیارد ریال به طرح آمایش صنعتی استان مرکزی و چهار بخش طرح خبر می دهد.

پیشرو در جلسه بررسی مسائل و مشکلات صنایع و معادن استان مرکزی با اشاره به اینکه در استان مرکزی 760 میلیارد تومان تسهیلات در قالب طرح آمایش صنعت در نظر گرفته شده گفت: براساس آمارهای موجود تاکنون هزار و 200 میلیارد تومان طرح در قالب طرح آمایش صنعت به بانک صنعت و معدن استان مرکزی ارائه شده است که این بانک آمادگی دارد در صورت توجیه اقتصادی طرحهای ارائه شده، نسبت به تأمین اعتبار این طرحها بدون محدودیت مالی اقدام کند.

رئیس سازمان صنایع و معادن استان مرکزی با اشاره به اینکه، در راستای اجرای این طرح تا کنون 118 طرح با تسهیلات پیش‌بینی شده هزار و 292 میلیارد ریال در بخش سرمایه در گردش به تصویب کارگروه رسیده است که از این تعداد 22 طرح با تسهیلات درخواستی بیش از 10 میلیارد ریال که مجموع تسهیلات آنها 843 میلیارد ریال است، به ستاد طرح آمایش مستقر در وزارت صنایع و معادن ارسال و بقیه طرحها به بانک صنعت و معدن استان معرفی شده‌است.

رئیس سازمان صنایع و معادن استان مرکزی خاطرنشان کرد: همچنین تا کنون 28 طرح با تسهیلات پیش‌بینی شده 223 میلیارد ریال و سه میلیون یورو در بخش‌ طرحهای نیمه تمام به تصویب کارگروه رسیده است که از این تعداد پنج طرح با تسهیلات درخواستی بیش از 10 میلیارد ریال که مجموع تسهیلات آنها 114 میلیارد ریال و 3.4 میلیون یورو است، به ستاد طرح آمایش وزارتخانه ارسال و پیگیری امور سایر طرحها در استان صورت گرفته است.

زاوشی با اشاره به اینکه سه طرح با تسهیلات پیش‌بینی شده هزار و 164 میلیارد ریال در بخش بازسازی و نوسازی به تصویب رسیده است، ادامه داد: در زمینه طرحهای جدید 87 درخواست به این سازمان ارائه شده که از تعداد مذکور 63 متقاضی در قالب شخصیتهای حقیقی و حقوقی با مراجعه به وب‌سایت آمایش ثبت‌نام کردند.

وی گفت: تمام این درخواست‌ها، بررسی کارشناسی شده که از این تعداد 22 پرونده بررسی نهایی و امتیازدهی شده است، 17 درخواست نیاز به اصلاحات داشته و 19 درخواست تا کنون نسبت به ارائه مدارک اقدام نکرده‌ و چهار متقاضی نیز انصراف خود را اعلام کردند.

زاوشی تصریح کرد: در نهایت مدارک 17 متقاضی که در زمینه 12 طرح صنعتی پیشنهاد داده‌اند مورد تایید قرار گرفته است و در مورد 10 متقاضی موافقت نخست برای تهیه طرح توجیهی صادر شده است که براساس دستورالعمل، متقاضی تا دو ماه فرصت دارد تا نسبت به ارائه طرح توجیهی خود به کارگروه صنعت و معدن اقدام کند.

حفظ جایگاه توسعه یافتگی صنعتی استان مرکزی نیازمند برنامه و توجه

در تقسیم بندی استانها به سه رده، توسعه یافته صنعتی، کمتر توسعه یافته و توسعه نیافته، استان مرکزی جزو استانهای توسعه یافته صنعتی است.

اکنون نیمی از جمعیت یک و نیم میلیون نفری استان از راه صنعت ارتزاق می کنند و با وجود ماندن طرح آمایش صنعتی در میانه راه، جذب سرمایه در بخش صنعت استان مرکزی در سال گذشته نسبت به سهمیه 950 میلیارد تومانی ، 155میلیارد تومان پیشی گرفت.

وجود بیش از دو هزار واحد صنعتی در استان مرکزی گرچه آمار خوشایندی است با این حال نگه داشتن این آمار و رفتن به سمت توسعه بیشتر نیازمند برنامه ریزی است تا در دوره ای دیگر صنایع دچار ورشکستگی نشوند.

اکنون بزرگترین مشکل صنعتی استان صنایع بزرگ این استان هستند که اکنون با کمتر از 50 درصد ظرفیت کار می کنند صنایعی که دیرزمانی بازوان صنعت و خودکفایی کشور بودند و اکنون در بوته فراموشی و سپردن پیمانها به صنایع خارجی نورسیده، در آستانه ورشکستگی هستند. 

هیچ نظری موجود نیست: