پایگاه «محمد حسن احمدی – عضو شورای شهر اراک»: آلودگی آب وهوای اراک موضوعی است که سابقه چندین ساله دارد و در مقاطعی این گونه آلودگی ها به مرحله بحران رسیده و گاهی نیز ساکنان شهر را با مخاطرات جدی مواجه میسازد اما طی دو دهه اخیر آنچه شنیده ایم حرف و وعده بوده و بس و هنوز از اقدامات عملی جدی در این رابطه خبری نیست .
هرچند قرار است بزودی با بهره برداری از سد کمال صالح پس از گذشت ۳۰ سال مردم اراک از آب آشامیدنی سالم بهره مند شوند ولی « اما و اگر » های طرح و تاریخ دقیق بهره برداری واقعی هنوز هم پس از چند سال مرحله افتتاح آزمایشی ، رسمی و نیمه رسمی پا بر جاست . اما آلودگی هوای اراک تنها یک مصوبه دارد که بر روی کاغذ مانده و آثار عملی آن در محاق بر وکراسی اداری و بازی های سیاسی نمای مبهمی دارد.
واحدهای آلاینده هوای اراک با تمام توان درشبانه روز نسبت به آلوده کردن هوای شهر فعالند اما خبری از اعتبارات ویژه طرح جامع کاهش آلودگی هوا نیست هراز چند گاهی نیز هیاهویی در رسانه و محافل بپا می شود و بی آنکه نتیجه ای حاصل آید آرام فروکش می کند و هر چیز دوباره از یادها می رود بجز هوای سرشار از مواد مسمومی که مردم اراک استنشاق می کنند.
طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک طرح بسیار خوبی است اما مشکل تأمین اعتبار دارد.
بدون شک داشتن هوای سالم و پاک یکی از عوامل مهم محسوب می گردد و بدون آن زندگی برای همه غیر ممکن خواهد بود.
متأسفانه با گسترش شهر نشینی و رشد جمعیت و تغییر شیوه زندگی و الگوی مصرف ،فعالیت های اقتصادی و انرژی ارزان و فراوان نه تنها انسانها بلکه سایر موجودات زنده ، از این موهبت الهی بی بهره و یا کم بهره شده اند.
در جهان اکنون ۵/۱ میلیارد نفر در معرض آلودگی هوا قرار دارند و حدود نیمی از مردم جهان در چنین محیط های آلوده و بسته رنج می برند و بیش از دو میلیون نفر در اثر آلودگی هوا دچار مرگ می گردند.
پدیده آلودگی هوا وآب و … نیز بنا بر دلایل صدر الاشاره در دهه ی اخیر در ایران رشد نموده است و بسیاری از شهرهای ایران را درگیر نموده است و لذا ، تدوین سیاستگزاریهای اساسی و برنامه ریزی دقیق به منظور جلوگیری از گسترش آلودگی هوا یک ضرورت است .
در شهر اراک به دلیل اقلیم خاص و محاط شدن توسط ارتفاعات و وجود کویر میقان در تابستان ها منبع تولید گردوغبار و در زمستان منبع تولید مه می باشد و نیز ایجاد پدیده وارونگی دما در فصول پائیز و زمستان و نبودن جریانهای جوی و مؤثر ،بسیارمساعد برای تثبیت آلودگی هوا از یک طرف توسعه نا موزون شهر ،رشد جمعیت و وجود بنگاه های اقتصادی بزرگ و استقرار صنایع سنگین و حمل و نقل و ترافیک این شهر را به یکی از ۸ شهر آلوده کشور تبدیل گردیده است:
طبق بند(و) ماده ۱۰۴ قانون برنامه سوم و ماده ۷۲ قانون برنامه چهار و بند و تبصره ۸۲ قانون برنامه دوم توسعه ،اراک به عنوان یکی از شهرهای الوده تصریح گردیده هیئات وزیران در مصوبه شماره ۴۶۲۵۸ـ۲۲۹۹۳ـ ۱۸/۸/۸۲ ،تهیه طرح جامع کاهش آلودگی هوا را برای ۷ استان منجمله استان مرکزی تصویب گردد.
و در سفر استانی هیأت دولت طرح مذکور مجدداً مورد ارزیابی قرار گرفت که نهایتاً پس از بحث و بررسی در کار گروه های تخصصی هر یک از وزارتخانه ها در تاریخ ۱۴/۶/۸۶ به تصویب هیأت محترم وزیران رسید.
در طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک تکالیف مهمی بر عهده هر یک از دستگاه های اجرایی نهاده شده و بمنظور کاهش آلودگی ها مثلاً :
1 - می بایست وزارت نفت نسبت به احداث و راه اندازی ۲۰ جایگاه درون شهری CNG در شهرستان اراک در طی زمان بندی یک ساله اقدام کند.ولی؟!
2 - یک هزار دستگاه تاکسی گاز سوز به ناوگان حمل و نقل طی برنامه دو ساله ،اقدام شود ولی؟!
3 - گسترش فضای سبز به میزان یک هزار هکتار طی برنامه پنج ساله توسط منابع طبیعی و شهرداری ولی؟!
خلاصه اینکه در این طرح طی سه جدول هر یک ۱۶ ،۷ و۲ ـ پروژه بایستی اجرا و عملیاتی شود که از شرح آن می گذرم.بحث در این است که چه میزان از این اقدامات …اجرا گردیده است و چرا علیرغم تأکید آلوده بودن شهر اراک از انتشار سایر آلاینده های زیست محیطی جلوگیری نمی شود و اصولاً شهروندان عزیز اراک بایستی در یک فضای بسته و آلوده به دام افتاده و هر روز شاهد تلفات ناشی از آلودگی هوای اراک باشیم .
ـ در بحث آلودگی هوای اراک ، نیروگاه حرارتی ،برای تولید انرژی در سال هشتادو هشت ۶۰% گاز طبیعی صرف و ۴۰% مازوت مصرف نموده است ، سؤال اساسی این است،آیا این نیروگاه نمی تواند از گاز برای تولید انرژی بطور کامل ،بهره ببرد ؟قطعاً تمام مدیران و کارکنان و مسئولین اجرایی می دانند که مصرف مازوت ، موجب تولید ترکیبات گوگردی می گردد،اخیراً نیروگاه ۱۰۰% مازوت مصرف می کند که حدود ۳۲۰ تن ترکیبات گوگردی را ، روزانه تولید و در هوا منتشرمی کند، انتشارآن ترکیبات در هوای شهر اراک چه پیامدهای مرگ باری را خواهد داشت ـ طرح کاهش و جلوگیری ازآلودگی هوای اراک کجا و این تولیدات کجا،؟!
مصرف روزانه ۶ الی ۷ میلیون لیتر مازوت، چه نتیجه ای داشته و دارد ، دستگاه های نظارتی برای مردم توضیح دهد در کجای کار هستند ، چه اقداماتی انجام داده اند ، و …. اگر هم خبر دارند ، چه اقداماتی در جهت اقامه دعوی انجام داده اند و چه اقدام بازدارنده ای داشته اند،آنچه قطعاً می دانیم و مطلعیم ، سازمان محیط زیست اقداماتی داشته است ولی ؟! ، بهر صورت بایستی تمامی دستگاه های مسئول و بویژه نمایندگان مجلس اقدامات اساسی در جهت :
1 - اجرای طرح کاهش آلودگی هوای اراک
2 - جلوگیری از ادامه آلودگی ها بویژه توسط نیروگاه حرارتی شهراراک که متأسفانه هیچ سهمی را از نظر درآمدی برای اراک ندارد ولی سهم آلودگی بسیار دارد؟!
3 - اجرای سیستم کنترل آلودگی در مراکز تولید آلاینده درنیروگاه حرارتی و سایر مراکز آلاینده
4 - پی گیری ، جذب اعتبارات طرح کاهش آلودگی هوای اراک توسط استاندار وبویژه نمایندگان مجلس که نماینده مردم و زبان مردم هستند .
قابل توجه شهروندان عزیز ، همانگونه که می دانیم متوسط مصرف روزانه بنزین در استان 1,222,445 لیتر می باشد که این خود نیز بخش قابل توجهی از انواع آلاینده گیها را به شهر تحمیل می نماید در حال حاضر متوسط مصرف روزانه CNG در استان ۴۶۰۰۰۰ متر مکعب می باشد که تنها معادل ۲۷% از سوخت را به خود اختصاص داده که امیددارم با ساخت مراکز CNG از حجم مصرف بنزین کم به مصرف CNG اضافه گردد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر