بانک مرکزی جمهوری اسلامی در گزارشی تحولات اقتصادی سال 88 را منتشر کرد (+)؛ در این گزارش به رشد نقدینگی کشور در سال 88، کاهش برداشت از حساب ذخیره ارزی، افزایش بدهی خارجی، رشد درآمدهای مالیاتی، کاهش واردات و کاهش تولید نفت اشاره شده است.
آمار و ارقام تحولات اقتصادی سال 88 در شرایطی منتشر میشود که نرخ رشد اقتصادی سال 87 بهعنوان مهمترین شاخص اقتصادی، هنوز اعلام نشده است.
رشد اقتصادی، افزایش تولید یا درآمد سرانه ملی را نشان میدهد، به طوری که اگر تولید کالاها یا خدمات در یک کشور افزایش پیدا کند، گفته میشود که در آن کشور رشد اقتصادی اتفاق افتادهاست.
اواخر سال گذشته، مرکز پژوهش های مجلس اعلام کرد که رشد اقتصادی کشور روند نزولی در پیش گرفته و احمد توکلی، رئیس این مرکز گفت که ایران در سال 89 رشد اقتصادی صفر و حتی منفی خواهد داشت.
اما واحد اطلاعات اکونومیست در تازهترین گزارش خود (+) اعلام کرد که امسال رشد اقتصادی ایران به 2.9 درصد میرسد و به دلیل افزایش بهای نفت و افزایش تولید نفت در ایران، بهبود نسبی پیدا کند. این درحالی است که میزان تولید نفت ایران در سال 88 نسبت به سال پیش از آن، 141 میلیون بشکه کاهش داشته است.
در شرایطی که نرخ رشد اقتصادی سال 87 هنوز اعلام نشده و میزان تولید نفت ایران نیز در سال 88 کاهش قابل ملاحظهای نشان میدهد، به نظر می رسد ایران با وضعیت اقتصادی مطلوب رو به رو نبوده است.
میزان تولید نفت ایران در سال 88، یک میلیارد و 298 میلیون بشکه بوده در حالی که این میزان در سال 87، بيش از يک ميليارد و 439 ميليون بشكه بود.
از سوی دیگر، همزمان با کاهش تولید نفت در سال 88، میزان صادرات نفت ایران نیز از بيش از 842 ميليون بشكه در سال 87، به 738 ميليون بشكه در سال 88 كاهش يافته است.
با وجود کاهش صادرات نفت، واردات در سال 88 نسبت به سالهای قبل در مجموع کاهش داشته است.
واردات ایران در سال 85، 46 ميليارد و 987 ميليون دلار بوده است. این میزان در سال 86، 58 ميليارد و 240 ميليون دلار، در سال 87، 70 ميليارد و 199 ميليون دلار و در سال 88، به 66 ميليارد و 598 ميليون دلار کاهش یافته است.
برخی تحلیلگران کاهش میزان واردات را در نتیجه اعلام تحریم های علیه ایران که شدت بیشتری هم یافته، ارزیابی میکنند.
۱ نظر:
با عرض ادب دوست عزیزم بنا به برخی از مسایل از حضور در جمع شما معذورم امید است که من را ببخشید
مهرورزان اراک
ارسال یک نظر