خبرگزاری مهر: انتظار 10 ساله مردم اراک برای نوشیدن آب سد کمال صالح در حالی است که به انتظاری 10 ساله تبدیل می شود که مردم همچنان نگران آب آشامیدنی کنونی خود هستند و با هر لیوان آبی که می نوشند طعم نیترات را مرور می کنند ...
خبرگزاری مهر: انتظار 10 ساله مردم اراک برای نوشیدن آب سد کمال صالح در حالی است که به انتظاری 10 ساله تبدیل می شود که مردم همچنان نگران آب آشامیدنی کنونی خود هستند و با هر لیوان آبی که می نوشند طعم نیترات را مرور می کنند.
به گزارش خبرنگار مهر در اراک، مصوبه اولیه احداث سد کمال صالح برای تامین آب شرب مردم اراک و صنایع بزرگ منطقه به سال 1379 برمی گردد و اجرای این سد پس از دو سال مطالعه در سال 1381 شروع شد.
هزینه اجرای این سد بر اساس طرحی جدید در قالب فاینانس به بانکها و صنایع سپرده شد و همین امر کلید توقف در اجرای طرح را زد به طوریکه با عمل نکردن بانکها و صنایع به تعهدات خود عملا اجرای سد عقب افتاد تا در سال 84 احداث به استان سپرده و از آن سال به بعد دارای ردیف بودجه شد.
پایان نامه دانشجویی که طرح ملی شد
به گفته عباس رجایی نماینده مردم اراک در مجلس طرح اولیه اجرای این سد برای تامین آب شرب مردم اراک مربوط به یک دانشجو بود که در پایان نامه خود مطرح کرد و اکنون گرچه نامی از آن جوان نیست اما تیزبینی و مطالعه دقیق وی به طرحی ملی تبدیل شد که می تواند آب شرب مردم اراک را در افقی 20 ساله تامین کند.
با بهره برداری از این سد سالانه 65 میلیون متر مکعب آب از آن برداشت خواهد شد.
این طرح دومین سدی است که پس از سد هندودر در بخش سربند اجرا می شود و پس از بهره برداری به عنوان نگینی در این بخش و شهرستان خواهد درخشید.
آب سد کمال صالح از طریق لوله فولادی و تونل با آبدهی 2.5 متر مکعب در هر ثانیه از طریق یک خط انتقال 80 کیلومتری به شهر اراک انتقال می یابد تا در آنجا تصفیه و به شبکه آب شهری تزریق شود.
سد مخزنی کمال صالح از نوع خاکی،سنگریزه ای با هسته رسی است و گنجایش آن 110 میلیون متر مکعب آب است. ارتفاع این سد 80 متر و طول عاج آن 670 متر است و برای اجرای آن 170 میلیارد تومان هزینه خواهد شد که تاکنون بیش از 200 میلیارد تومان آن هزینه شده است.
خط لوله این سد از 16 روستای شهرستانهای شازند و اراک عبور می کند و در سر راه خود آب شرب مورد نیاز واحدهای صنعتی و شهرهای اراک و شازند و هندودر را تامین خواهد کرد.
تکمیل طرح در گروی برداشتن گام های پایانی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان مرکزی در ابن باره با اشاره به اینکه یکی از دلایل عقب ماندن این طرح ندادن اعتبارات لازم در سالهای گذشته بوده است، گفت: در سال جاری مقرر بود 35 میلیارد تومان به استان مرکزی به منظور اجرای این طرح اختصاص یابد که با توجه به کاهش بودجه عمرانی در کشور از مجموع اعتبار پیش بینی شده 10 میلیارد تومان این طرح کاسته شد.
آیت شجاعی زاده افزود: از اعتبار باقی مانده برای این طرح 10 میلیارد و 800 میلیون تومان به خط انتقال و 14 میلیارد تومان نیز برای تکمیل ساختمان سد اختصاص یافته است که با اختصاص این مبلغ انتظار می رود این طرح تا دو ماه آینده به بهره برداری کامل برسد.
شجاعی زاده با اشاره به اینکه از ابتدای اجرای طرح سد کمال صالح تاکنون 200 میلیارد تومان اعتبار صرف ساخت این پروژه شده است، بیان داشت: با توجه به تعدیل های موجود و بر اساس برآوردهای صورت گرفته بدون در نظر گرفتن اعتبارات سال جاری سد کمال صالح به 50 میلیارد تومان اعتبار دیگر برای نهایی کردن سد و خط انتقال سد کمال صالح نیاز است.
به گفته وی، 96.7 درصد از ساختمان سد و 93.5 درصد از خط انتقال سد کمال صالح به انجام رسیده است که انتظار می رود با اجرای رینگهای جنوبی خط انتقال آب بزودی کار آبرسانی از سد کمال صالح به اراک و واحدهای صنعتی که مشمول دریافت آب از سد کمال صالح هستند فراهم شود.
50 میلیون متر مکعب آب پشت سد جمع شد
اجرای سد کمال صالح و خط انتقال دارای بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی است. آبگیری سد در بهار سال گذشته آغاز شد و تا امروز بیش از 50 میلیون متر مکعب آب جمع شده است.
آب پشت سد کمال صالح از حاصل سرریز رودخانه تیره و نزولات آسمانی در منطقه باران زیر کمال صالح است و اکنون این منطقه به فضایی سرسبز و با طراوت تبدیل شده است. این در حالیست که آب جمع شده تا پیش از احداث سد هدر می رفت.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی در این زمینه گفت: هم اینک ورودی آب به سد کمال صالح 1.3 لیتر در ثانیه است که با این میزان ورودی آب هم اینک 50 میلیون مترمکعب آب در سد کمال صالح استحصال شده است که از این میزان 40 میلیون متر مکعب آن دارای قابلیت برداشت است.
ضرب العجل استاندار برای عمل به تعهدات
استاندار استان مرکزی در آخرین بازدید خود از روند اجرای سااخت سد کمال صالح و خط انتقال با تاکید بر اینکه این سد باید تا پایان تیرماه به اراک منتقل شود از دست اندرکاران خواست به تعهدات خود در موقع مقرر عمل کنند.
شعبانی فرد با اشاره به اینکه این طرح در سفر سوم دولت به استان افتتاح می شود، از برخورد با دست اندرکارانی که در اجرای سد کوتاهی کنند، خبر داد و گفت: این افراد به لیست سیاه منتقل می شوند.
500 هزار نفر منتظر آب پشت سد
کارشناسان بر این باورند که آب اراک آلوده است و نیترات آن بیش از حد استاندارد است و همین امر بیماری هایی را در بین مردم ایجاد می کند.
مردم اراک سخنرانی ایت الله محسنی گرکانی را هیچگاه فراموش نمی کنند که در کسوت نمایدگی ولی فقیه در استان در خطبه های نماز جمعه از آلودگی آب اراک به نیترات گلایه کرد و از مسئولین خواست در اجرای سد بکوشند.
و اکنون همین مردم منتظر همت مسئولین در شنیدن سوت پایانی و افتتاح سد هستند پروژه ای که با سفر سوم دولت به استان گره خورده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر