۱۳۸۹ تیر ۱۳, یکشنبه

طلاهایی که بر خاک می افتند/جشن گندم بدون حل مشکل سیلو!


خبرگزاری مهر (زهرا نوری): جشن گندم هر ساله در تیرماه در روستاهای استان مرکزی از جمله فراهان به عنوان غنی ترین گندمزارهای استان مرکزی برگزار می شود جشنی که پایان آن کمبود سیلو و بر خاک افتادن طلاهایی است که رزق مردمان دیرینه این دیار است ... 

خبرگزاری مهر (زهرا نوری): جشن گندم هر ساله در تیرماه در روستاهای استان مرکزی از جمله فراهان به عنوان غنی ترین گندمزارهای استان مرکزی برگزار می شود جشنی که پایان آن کمبود سیلو و بر خاک افتادن طلاهایی است که رزق مردمان دیرینه این دیار است.

به گزارش خبرنگار مهر در اراک، جشن گندم هر سال ابتدای ماه تیر و با نام جشن تیرانه با حضور روستاییان استان مرکزی برگزار می شود، مردم در این روز در کنار هم جمع می شوند و برای سپاسگزاری از خداوند و برکاتش به دعا و شادی می نشینند و اولین خوشه های گندم را می چینند.

کشاورزان استان مرکزی سالهاست که پس از فصل درو با مشکل محل نگه داری سیلو مواجه می شوند و امسال نیز با این مسئله دست و پنجه نرم می کنند.

تولید 450 هزار تن گندم در استان مرکزی دو برابر نیاز مردم

تولید محصولات کشاورزی در استان مرکزی به دلیل وضعیت مطلوب جغرافیایی همواه بیش از نیاز مردم استان بوده است و در زمینه گندم نیز چنین است با این حال کمبود سیلو در استان برای گندم های تولیدی لذت این افزایش تولید را تلخ کرده است.

غلامحسین خدرایی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه بیش از ۶۰ هزار تن گندم از کشاورزان شهرهای مختلف استان خریداری شده است، گفت: پیش‌بینی می‌شود تا پایان فصل خرید این میزان به ۴۰۰ هزار تن افزایش یابد و ساوه بیشترین تولید را داشته باشد.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی تولید گندم در استان مرکزی را دو برابر نیاز داخل عنوان کرد و گفت: کار خرید گندم تا آخر شهریور ماه ادامه دارد و هم اکنون کار خرید گندم در ۸۰ مرکز تعاون روستایی و دو مرکز خرید غله در ایستگاه‌های ساوه و سمنگان در حال انجام است.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی با بیان اینکه استان مرکزی در زمینه تولید گندم مقام نهم و یازدهم کشور را از آن خود کرده است، افزود: در سال جاری سطح زیر کشت گندم در استان مرکزی ۶۹ هزار و ۵۰۰ هکتار آبی و ۱۳۸ هزار هکتار دیم است.

سرریز گندم در خارج به استان فروخته می شوند

برخی کشاورزان معتقدند بخشی از گندم تولیدی استان به دلیل کمبود سیلو به استانهای همجوار برای نگهداری حمل و گاه فروخته می شود.

آنان این نحوه فروش را در شان کشاورزان استان نمی دانند و با اشاره به تلاش بهره برداران بخش کشاورزی خواستار توجه به این موضوع هستند.

عباس رجایی رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در خصوص وضعیت سیلوهای گندم استان مرکزی گفت: استان مرکزی در زمینه داشتن سیلوی کافی در وضعیت مطلوبی نیست و ظرفیت سیلوهای استان نصف میزان برداشت گندم است.

خدرایی هم با اشاره به ظرفیت ۲۰۰ هزار تنی غله استان گفت: در حال حاضر ۱۰۰ هزار تن گندم از سال گذشته در غله استان موجود است که با توجه به ظرفیت ۱۰۰ هزار تنی باقیمانده، کار خرید گندم در صورت خالی نشدن ظرفیت با مشکل جدی مواجه می‌شود.

وی افزود: رایزنی‌هایی به منظور تامین ظرفیت لازم با مسئولان غله به عمل آمده است که آنها قول مساعد دادند ظرفیت لازم را به زودی تامین کنند.

فضای نگهداری گندم در استان مناسب نیست

چند سال پیش بود که محل نگهد اری گندم در سمنگان استان که دارای فضای روباز بود برای استان مسئله ایجاد کرد.

پس از آن اقداماتی برای اصلاح این فضای روباز نگهداری گندم صورت گرفت با این حال این مکان از نظر کارشناسان برای نگهداری گندم مناسب نیست.

وجود فضولات پرندگان، کپک زدن گندم، و ایجاد آلودگی از جمله مواردی است که نگرانی ها را افزایش می دهد.

مدیر سازمان تعاون روستایی استان نیز در خصوص وضعیت خرید و فروش محصول گندم و نیز نحوه مراقبت از آن اظهار داشت: سازمان تعاون روستایی استان تنها متولی خرید محصولات کشاورزی است که البته مشمول گندم نمی شود و طبق مصوبه دولت، سازمان موظف به خرید گندم، برنج و چای نیست و مسئولیت آنها با وزارت بازرگانی است.
160 تن ظرفیت نگهداری در مقابل 450 تن تولید

علی اصغر رحیمی تصریح کرد: این سازمان، مباشر اداره غله است بدین گونه که محصولات کشاورزی را از کشاورزان خریداری کرده و پس از تایید سلامت محصول، آن را به اداره غله تحویل می دهد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ظرفیت انبار گندم در استان کم است ولی تلاش بر این است که این ظرفیت افزایش یابد، افزود: آنچه پیش بینی شده است ۱۶۰ هزار تن انبار جهت خرید و نگهداری گندم است و آنچه سازمان جهاد کشاورزی پیش بینی کرده ۴۵۰ هزار تن ظرفیت تولیدات گندم در سال جاری است.

وی خاطرنشان کرد: اگرچه سرانه فضای سیلوی گندم در استان بوده و نسبت به میزان تولید این محصول کم می باشد ولی تلاش مسئولان بر این است که محصول خریداری شده دچار مشکلات مشابه آفت زدگی نشود.

سرانه سیلو در استان مرکزی باید افزایش یابد

اکنون یک سیلو با ظرفیت ۵۰ هزار تن در شهرستان خمین در حال احداث است و تاکنون سه میلیارد تومان اعتبار برای آن در نظر گرفته شده است که تا اواسط تیر ماه به مرحله بهره برداری خواهد رسید.

همچنین در ساوه و نوبران نیز دو سیلو هر یک با ظرفیت یک صد هزار تن در حال زیرسازی می باشد که در صورت تامین اعتبار به زودی احداث خواهند شد.

علاوه بر پروژه های مذکور که توسط بخش خصوصی انجام می شود، یک سیلو نیز با ظرفیت ۲۰ هزار تن توسط اداره غله استان در ساوه در حال احداث است که تاکنون ۸۰ درصد عملیات اجرایی آن انجام شده و در صورت تحقق پروژه های مذکور، امید می رود مشکل کمبود فضای سیلو در استان حل شود.

مشکل گندم استان مرکزی تنها به بعد از جشن گندم ختم نمی شود بلکه مثل یک سناریوی حزن آلود پیش تولید دارد.

سنبله های نارس در هزار توی مشکلات

یکی از کشاورزان شهرستان فراهان که سطح زیر کشت محصول گندم او بیش از پنج هکتار است، مشکل سم پاشی مزارع گندم و مقابله با آفت سن را عمده ترین دغدغه کشاورزان ذکر کرد و گفت: هم اکنون بوته های گندم قد کشیده و خوشه بندی شده اند بنابراین سم پاشی آنها به روش سنتی امکان پذیر نیست و باید طبق روال چند سال گذشته، سمپاشی مزارع گندم از طریق هواپیماهای سمپاش صورت گیرد.
گودزری افزود: نحوه سمپاشی زمینهای زیرکشت گندم  مناسب نیست و این مشکل در اکثر مناطق گندم کاری استان وجود دارد ولی تاکنون اقدام موثری جهت رفع آن از سوی مسئولان صورت نگرفته است.

یکی دیگر از کشاورزان منطقه شازند نیز ضمن تاکید بر این موضوع که نبود سیستم مناسب جهت سمپاشی مزارع گندم به عنوان یک معضل جدی در میان گندم کاران مطرح است، اظهار داشت:در حال حاضر هیچ وسیله ای برای پیشگیری از آفت سن گندم وجود ندارد بنابراین باید قبل از نفوذ این آفت به مزارع گندم ،عملیات سم پاشی آن انجام گیرد که متاسفانه روش مناسبی برای این امر وجود ندارد.

منصوری با اشاره به اینکه سن گندم یک پنجم تولید را از بین می برد، افزود: آفت سن به محض ورود به مزرعه، وارد محصول شده و حجم بسیاری از گندم را آفت زده می کند به گونه ای که طی سال گذشته در مساحت پنج هکتاری زیرکشت گندم، مبلغی بیش از پنج میلیون تومان متضرر شدم در حالی که اگر عملیات سمپاشی مزرعه به طور مناسب و صحیح انجام شده بود، کمتر از ۵۰۰ هزار تومان هزینه صرف سمپاشی می شد و محصول تولیدی بیش از ۳۰ درصد افزایش می یافت.

نیمی از تلاش کشاورزان به ثمر می رسد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: میزان بهره وری در بخش کشاورزی کشور 45 درصد است و این در حالیست که این میزان در استان مرکزی 43 درصد است.

مسلم پورقاسمیان عصر یکشنبه در جمع خبرنگاران در اراک افزود: با استفاده از روشهای مکانیزه در کشت محصولات کشاورزی، بهره وری مناسب از خاک، فراهم کردن زمینه گسترش مبارزه با آفات و کاهش مصرف سم، استفاده از کود ارگانیک به جای کودهای شیمیایی و برون سپاری فعالیت ها و تخصصی کردن امور از عموامل افزایش بهره وری بخش کشاورزی بوده است.

 وی اضافه کرد: در سال گذشته با وجود کاهش بارندگی ها، در استان مرکزی 420 تن گندم تولید شده است که از این مقدار 330 هزار تن آن توسط مراکز خرید خریداری شده است که انتظار می رود در سال جاری با توجه به بهبود وضعیت جوی و بارش های بهتر این میزان تولید به 450 هزار تن افزایش یابد.

محمدرضا عاشوری معاون برنامه ریزی استانداری استان مرکزی با اشاره به اینکه صنعت محور توسعه استان در برنامه پنجم قرار گرفته است با این حال کشاورزی استان از توانمندی بالقوه ای برخوردار است که باید به سمت توسعه آن برویم و از این ظرفیت ها استفاده کنیم.

وی این امر را نیازمند شناسایی ظرفیت ها و برنامه ریزی گام به گام برای رفع مشکلات دانست امری که انتظار هزاران کشاورز و بهره بردار این بخش است.

با توجه به اینکه استان مرکزی در زمینه تولید بیش از 10 محصول کشاورزی دارای رتبه اول تا پنجم است اما از ظرفیت استان در تولید گندم به نحوه مطلوب استفاده نشده است که همت مسئولان را می طلبد. 

هیچ نظری موجود نیست: