۱۳۸۹ آبان ۸, شنبه

فراهانی: بدون کمک شهرداری توانايي مرمت كامل بازار اراك را نداریم

 هفته نامه «عطر یاس» - گروه جامعه، محمودباقری: در هفته گذشته جلسه شوراي اسلامي شهر اراك با دو دستور جلسه به صورت علني برگزار شد.تعاملات شهرداري و شوراي اسلامي شهر اراك با ميراث فرهنگي استان از جمله موضوعات مورد بررسي در جلسه اين هفته شورا بود. 

مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي:نمي توان به خود قبولاند كه شهرداري حافظ ميراث فرهنگي نيست

مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي در اين جلسه ضمن اشاره به اين امر كه تعامل شورا و شهرداري با ميراث فرهنگي مي بايست تعاملي تاثيرگذارتر باشد، گفت: تنها سازماني كه در راستاي شوراي شهر و شهرداري فعاليت دارد، سازمان ميراث فرهنگي است.



فراهاني اظهار داشت: در مدت انتصابم، تعاملات دو سويه با شهرداري كمتر به چشم خورده است، ميراث فرهنگي، شوراي شهر و شهرداري مي بايست يكپارچه و در راستاي يكديگر گام بردارند و نمي توان به خود قبولاند كه شهرداري حافظ ميراث فرهنگي نيست.
وي افزود: برخي تصميمات گرفته شده از سوي شهرداري با مواضع ميراث فرهنگي در تضاد است و همين امر سبب شده كه ميراث فرهنگي نتواند برخي از طرح ها را در اراك اجرايي كند.
فراهاني تصريح كرد: هر كجا از ميراث فرهنگي صحبت مي شود برخي افراد مي گويند ضرورت هاي مهمتر از اين داريم، اما بايد اين باور را داشت كه حفظ ميراث گذشتگان براي ما مهم است چرا كه بايد پاسخگوي آيندگان باشيم.

ميراث فرهنگي توانايي مرمت كامل بازار اراك را ندارد

وي درا دامه گفت: ميراث فرهنگي توانايي مرمت كامل بازار اراك را ندارد آسيب هايي به بازار وارد شده بنابر اين از شهرداري خواستيم در اين زمينه به ما كمك كند كه اين كار انجام نشد. اگر كمك شهرداري بافت تاريخي نباشد، نتيجه كار ما بي سرانجام خواهد بود.
فراهاني افزود: درست است كه اعتبارات لازم در اين زمينه نداريم، اما حاضر هم نيستيم كه آن مقدار حياتي كه در بازار وجود دارد، از بين برود. ميراثي مانند بازار حاصل فكر و انديشه همه افراد است.

فراهاني در ادامه گفت: اگر به اين مكان تاريخي رسيدگي نشود، سرنوشتي مانند آب انبار برايش اتفاق خواهد افتاد چرا كه آنقدر به وضعيت آب انبار رسيدگي نشد تا سبب شد به دليل مشكلات به وجود آمده، آن را تخريب كنيم.

مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان از تاييد طرح سردر بازار در شوراي فني تهران خبر داد و گفت: برنامه هاي بسياري از جمله تعويض حوض چهار سوق بازار، بازسازي ارگ قديمي اراك را نيز در دستور كار داده ايم.

فراهاني تصريح كرد: رطوبت زياد ناشي از كانال هاي تعبيه شده در بازار، باعث آسيب به اين بافت تاريخي شده است و بايد در اين زمينه فكري كرد تا اين مشكل برطرف شود. فراهاني گفت: تاسف مي خورم كه بعضي اوقات مي توان با كمك اعضاي شورا و شهرداري اقدامي انجام داد اما اين كار صورت نمي گيرد.

وي افزود:چرا بايد در گذر سوم بازار مجوز 50 واحدي دهيم! چطور بايد بپذيريم كه در آن مكان به اين مجتمع نياز بوده، مجتمعي بدون پاركينگ و در كوچه اي سه متري.

مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي در ادامه گفت: در هفته آينده طرح سردر بازار را آغازخواهيم كرد واز سوي ديگر نمي توانيم منتظر طرح جامع ميدان شهدا باشيم و از شوراي شهر مي خواهيم كه در اين زمينه به ما كمك كنند.

علمدار، معاون ميراث فرهنگي استان:زماني كه بانك ملي در ابتداي بازار ساخته شد، سردرب بازار از بين رفت

در ادامه علمدار، معاون ميراث فرهنگي استان نيز اظهار داشت: براي احياي سردر بازار هيچ عكس يا تصويري از زمان گذشته در دست نيست، از اين رو از طريق صدا و سيما و مطبوعات فراخوان زديم تا اگر شهروندان تصوير قديمي در دست دارند، در اختيار ميراث فرهنگي قرار دهند، اما هنوز چيزي به دست ما نرسيده است.

وي افزود: مستندات ميراث فرهنگي در اين زمينه محدود است. زماني كه بانك ملي در ابتداي بازار ساخته شد، سردرب بازار از بين رفت.

احمدي عضو شوراي اسلامي شهر اراك: بهتر است ميراث فرهنگي در مورد احياي سردر بازار با شهرداري همگام شود

در ادامه، حسن احمدي عضو شوراي اسلامي شهر اراك نيز اظهار داشت: با توجه به اينكه طرح جامع ميدان شورا در دستور كار قرار دارد بهتر است ميراث فرهنگي در مورد احياي سردر بازار با شهرداري همگام شود.

احمدي افزود: پيشنهاد مي كنم كارگروهي از شهرداري، شوراي شهر و ميراث فرهنگي تشكيل شود و اين موضوعات در آن كارگروه بررسي شود.

ميري، شهردار اراك:ما با برخي از تفكراتي كه در ميراث فرهنگي وجود دارد، مخالفيم

در ادامه اين جلسه شهردار اراك نيز گفت: ما هم معتقديم كه براي داشتن شهري زنده و پويا نياز است تا ميراث گذشتگان حفظ شود.
ميري افزود: اما ما برخي از تفكراتي كه در ميراث فرهنگي وجود دارد، مخالفيم. معمولا شهرهاي ما چون براساس معماري هاي سنتي ساخته شده، در كنار مساجد، رودخانه ها و بازار واقع شده و با بافت هاي فرهنگي، تاريخي و ميراث منطبق هستند، از اين رو شهرداري را در هسته مركزي دچار مشكل كرده است.

وي تصريح كرد: بايد طبق ضوابط طرح ها تهيه و منطبق بر ذائقه شهر احيا سازي انجام شود، بايد سرمايه گذار را به بخش خصوصي واردكرد تا جذابيت براي احياء به وجود آيد.

شهردار اراك گفت: گران ترين و حساس ترين نقطه شهر در خيابان هاي محسني و حصار واقع است كه در محدوده ميراث فرهنگي و بافت تاريخي قرار دارد. ضوابطي كه در آنجا حاكم شده، سبب شده تا مالكان آن مناطق هيچ رغبتي به بازسازي نداشته باشند. آيا راه حفظ ميراث فرهنگي اين است؟ از سوي ديگر شهرداري آنقدر توان ندارد تا اين مناطق را احيا كند.

وي افزود: خيابان حصار به اين دليل عقب نشيني نمي شود كه ميراث فرهنگي محدوده تجاري را در آن نقطه ممنوع كرده است و مغازه هايي با سابقه هاي بالاي 100 سال در آنجا وجود دارند.
ميري تصريح كرد: شهرداري در كنار ميراث فرهنگي است و اميدواريم بتوانيم در احيا و حفظ بافت هاي فرسوده گام هاي موثري برداريم و اما بهتر است ميراث فرهنگي به منظور احياي بافت هاي فرسوده و فرهنگي وارد شود.

اشرف بهادري، عضو شوراي اسلامي شهر اراك:اطراف ميراث گذشتگان حصار نكشيد

در ادامه اين جلسه اشرف بهادري نيز اظهار داشت: ميراث گذشتگان نشان از هويت جامعه، هنجارها و فرهنگ هر جامعه دارد كه بايستي نگاه جدي تري به آن شود و متوليان اين امر موظفند در چارچوب وظايف قانوني از آن محافظت كنند.

بهادري گفت: زيبايي بازار اراك در كدام يك از شهرهاي كشور وجود دارد، چرا بازار و كانال هاي آن به فاضلاب تبديل شده و كف سازي برخي قسمت هاي بازار هم در حال از بين رفتن است. حمام چهار سوق چه شد؟

وي تصريح كرد: جاي بسي تاسف است كه مستندات تاريخي از جمله سردرب قديمي بازار در اختيار ميراث فرهنگي نيست، پس چه كسي بايد اين مستندات را جمع آوري كند؟
بهادري در ادامه گفت: طرح جامع ميدان شهدا مشخص نيست چه زماني اجرايي مي شود پس بهتر است ميراث فرهنگي، طرح سردرب بازار را اگر آماده دارند انجام دهند و به تاخير نيندازند.

وي افزود: در بحث نگهداري ميراث گذشتگان،به مردم فرصت و اجازه ورود دهيد. اطراف ميراث گذشتگان حصار نكشيد و نگهداري آن را به خود مردم بسپاريد.

نايب رئيس شوراي اسلامي شهر اراك: سازمان ميراث فرهنگي فقط شهرداري را حامي نداند

نايب رئيس شوراي اسلامي شهر اراك نيز اظهار داشت: دكتر فراهاني بايد ارتباطش را با شوراي شهر و شهرداري نزديكتر كند.
دكتر كاظمي افزود: سازمان ميراث فرهنگي بايد از همه پتانسيل هاي موجود در شهر استفاده كند ، فقط شهرداري را حامي نداند چراكه با توجه به مشكلات شهرداري، همه سازمان ها را كه مي توانند كمك رسان باشند.

دكتر رجايي، عضو شوراي اسلامي شهر اراك:به زودي در روستاها وضعيت ساخت و ساز به نحوي متحول خواهد شد كه ديگر آثاري از زندگي پدرانمان نخواهيم داشت

دكتر رجايي، عضوديگر شوراي اسلامي شهر اراك نيزگفت: ما هستيم كه براي نسل هاي آينده، تاريخ سازي مي كنيم ، حفظ ميراث فرهنگي هر چند توجه به گذشتگان است، اما براي نسل آينده مي باشد و به زودي در روستاها وضعيت ساخت و ساز به نحوي متحول خواهد شد كه ديگر آثاري از زندگي پدرانمان نخواهيم داشت.

هیچ نظری موجود نیست: